marți, 22 iulie 2014

Bonsaiul - un copacel fascinant

Bonsaiul a aparut in China in urma cu 2000 de ani, apoi in Japonia,  fiind cunoscut ca un pom in ghiveci, un copac in miniatura cu forme si marimi diferite, un copacel fascinant.



Cultivarea si ingrijirea bonsaiului in Japonia a devenit o adevarata arta care presupune un simt artistic si rafinat cu sentimentul de a crea ceva frumos. Arta cultivarii bonsailor este mult mai complexa decât creșterea si ingrijirea altor plante in ghivece, deoarece necesită un angajament mult mai mare, atat fizic cat si emotional. Bonsaii la inceputuri au fost crescuti de calugari in manastiri, dupa care au fost adusi in casele aristocratilor, reprezentand prestigiu si onoare.

                                         


Bonsaiul este o planta sensibila care are nevoie de ingrijire speciala pentru a se dezvolta armonios si  pentru a aduce frumusete si echilibru in casa.  In momentul cand va hotarati sa achizitionati un bonsai  pentru interior, stabiliti dinainte zona unde il amplasati pentru a crea un climat favorabil dezvoltarii lui. Bonsaiul are nevoie de suficienta lumina, temperatura trebuie sa fie cea a ambientului , daca aerul este uscat, amplasati bonsaiul pe o tavita cu pietris in care puneti apa.  Bonsaii amplasati la exterior necesita o ingrijire la fel de speciala, in timpul verii, alegeti un loc insorit in gradina dar nu in bataia directa a razelor soarelui.

Arta Feng Shui sustine decorarea interiorului cu diverse plante, inclusiv cu bonsai. Bonsaiul avand elementul lemn - unul dintre cele cinci elemente ale vietii, lemnul influenteaza qui-ul si are proprietati de vindecare. Bonsaiul fiind foarte sensibil, daca nu supravietuieste in interiorul casei este posibil ca energia sa nu fie buna. Este recomandat sa amplasati  un bonsai in birou, in zona de E, S-E si S, deoarece va aduce noroc.



Tot felul de arbori și arbuști sunt folositi ca bonsai, inclusiv orice plantă care poate fi cultivata într-un recipient mic poate fi cultivata si ingrijita ca un bonsai. În alte țări decât Japonia, sunt folosite doar soiurile de arbori cele mai potrivite pentru climatul local. Procesul de creștere a bonsaiului necesită o ingrijire speciala pentru a lua forma unui copac.

Cresterea bonsailor este considerată o parte importantă a tradiției culturale și artistice din  China si Japonia cultivata de-a lungul anilor cu dragostea oamenilor pentru natura si frumos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu